Logga Stefan

En liten ”biografi” från mitt restaurangliv


Gift med Pia Holmström skolsköterska.
En dotter Lina. Gymnasielärare driver tillsammans med sin man Fredrik ett stuteri i Skåne.
En son Jacob. Kock och äger Restaurang Gastrologik i Stockholm med 1 stjärna i Guide Michelin.

Startade i branschen 1965 på Landsortshotellet Nissatigen i Gislaved
1966 Yrkesskola i Göteborg under Karl Erik Lagerberg. 
Praktik på Stora Hotellet i Jönköping 
1968 Fack/Gesällprov i Göteborg
Olika restauranger i Sverige och Frankrike, bl.a. Michel Rostang 2 stjärnor i Grenoble numera i Paris
Började 1973 som köksmästare på Hotell Eggers i Göteborg (Sveriges yngsta kökschef på den tiden)
1974 Kock och köksmästare på Restaurang Johanna Göteborg som under 10 års tid var den ledande i restaurangen i Sverige
Vi hade gästspel från Paul Bocus, Trois Gros, Michel Rostang, och var också medlemmar i
Relaise & Chateu samt Traditions e. Qualité. 
Under den tiden fick jag stipendium från Meurlingska stiftelsen och då var jag hos Michel Rostang igen.
Efter Johanna drev jag Simlångsdalens Gästgifvaregård 1978 till 1982 
Där fick vi mycket uppmärksamhet för vår matlagning.
1 jan. 1983 öppnade jag Restaurang Stefan Holmström i Halmstad.
1984 vann vi Årets Kock  (Torsten Körling Köksmästare på Restaurang Stefan Holmström)
1985, 1986 Final Årets kock.
Restaurang Stefan Holmström var 3 gånger i final i serveringstävlingen Guldbrickan
1988 blev jag Svensk mästare i  restaurang-desserter.
2000 & 2004 Silver i Matlagnings-OS som lagledare för Regionlaget Skåne Kulinar
Restaurang Stefan Holmström var på topp-tio listan i Sverige i tio år. (Vägarnas bästa Mat fd. White Guide) 
1990 Gastronomiska akademins Findusstipendium
1993 Gastronomiska akademins stora guldmedalj
1993 Grundade jag tillsammans med Gunnar Törnqvist restaurangguiden Sveriges Bästa Bord
2006 Hallands-akademiens kulturpris 100 000 kr.
2006 Tore Wretmans Guldmedalj
2007 Werner Vögelis Hederspris.
2007 1:a Veteran SM
Sen har jag arbetat på mässor i Paris, Lyon, London och Berlin m.m.
Har medverkat i 12 kokböcker där de 3 mest uppmärksammade är de som jag gjort tillsammans med min vän Peter Harrysson.
Gäster som jag lagat mat till under min karriär
Under min tid på Johanna i Göteborg  (1974-1979) lagade jag mat till åtskilliga ”kändisar”  som t.ex.
Abba, Rolling Stones, Frank Zappa, Eric Clapton, Rod Stewart samt hela den svenska musik och underhållningseliten. 
Från min egen bransch kan också nämnas Paul Bocus, Pierre Troigros, Michel Rostang, Roger Verge, Tore Wretman, Werner Vögeli m.fl.
På vår egen restaurang bl.a. Per & Åsa Gessle som vi också hade äran att få göra bröllop för 
Ulf Lundell var i mitten på 80-talet en ständigt återkommande gäst.
Kung Carl d. XVI Gustaf vid åtskilliga tillfällen 
Alla Pugacheva Rysk superstar känd från Jacobs stege
Stadsministrarna Thorbjörn Fälldin, Carl Bildt, Göran Person samt ministrarna Gunnar Sträng och Ulf Adelsohn.
Jag haft äran att lagat mat till George W. Bush, Colin Powell, Helmuth Kohl, Jacques Chirac, 
samt Honnörsmiddagen till Paul Bocus när han tilldelades Guldfenan 2010
Avslutningsvis kan jag också berätta att jag hade ansvarets för Sveriges landshövdingars middag / förfest till Viktoria och Daniels bröllop
(Nedtecknat av Gunnar Törnqvist SBB)

Stefan Holmström